Skip to main content

Trajectòria

Albena Produccions (1994) creada per Carles Alberola i Toni Benavent, ha realitzat més de 3.000 representacions i rebut més de 100 de premis. Per separat o conjuntament, han treballat en companyies com: L’Horta, Moma Teatre, Dagoll Dagom, Olympia Metropolitana. Alberola, com autor i director d’espectacles, participant també com actor, i Benavent, com responsable de producció. Vora trenta espectacles han vist la llum, destacant: Currículum, Mandíbula AfiladaJoan el Cendrós, BesosArtefactes, Que tinguem sort!, M’esperaràs? , L’aneguet Lleig, Tic-Tac, Presoners, Waterloo, El Moble o Regala’m esta nit. A més han produït i creat diversos treballs audiovisuals: curts, sèries de televisió (Autoindefinits, Maniàtics, Socarrats, Chec-in Hotel, Unió Musical Da Capo, o Després de tu)  i la pel·lícula M’esperaràs?

Toni i Carles

Obres de Teatre: CURRÍCULUM 1994 escrita i dirigida per Carles Alberola i Pasqual Alapont; ESTIMADA ANUCHKA 1995 escrita i dirigida per C. Alberola, PER QUÈ MOREN ELS PARES? 1996, de C. Alberola, dirigida per Carles Alberola i Juan Mandli; MANDÍBULA AFILADA 1997, escrita i dirigida per Carles Alberola, estrenada al Festival de Sitges Teatre Internacional, on també es va realitzar una retrospectiva d ’Alberola i la producció de la companyia Albena Teatre; JOAN, EL CENDRÓS 1998, de C. Alberola i Roberto García, dirigida per C. Alberola; BESOS 1999, de Carles Alberola i Roberto García, dirigida per C. Alberola; NOVECENTO, el pianista de l’Oceà 2000, d’Alessandro Baricco, dirigida per Fernando Bernués, coproducció amb Tanttaka Teatroa i 3xTR3S; PARAULES EN PENOMBRA 2001, adaptació de textos de Gonzalo Suárez, dirigida per C. Alberola; SPOT 2002, de C. Alberola i Roberto García, dirigida per Carles Alberola; ARTEFACTES, 2003, de José Antonio Portillo, dirigida per C. Alberola, LA TEUA VIDA EN 65 MINUTS 2004, d’Albert Espinosa, dirigida per C. Alberola, PERFECT 2005, escrita i dirigida per Roberto García, 13 2006, escrita i dirigida per C. Alberola, GOSSES 2007, de E. Federman, M. Kartun, N. Caniglia i C. Martínez Bel, versió de Jerónimo Cornelles, dirigida per Laura Useleti, EL MUSEU DEL TEMPS 2007, de José Antonio Portillo i Patxo Tellería, direcció Fernando Bernués i Laura Useleti, coproduït amb Tanttaka Teatroa; MANS QUIETES! 2009, de Piti Español, direcció de C. Alberola, QUE TINGUEM SORT! 2010, escrita i dirigida per Carles Alberola, ART 2011, de Yasmina Reza, coproduït amb Tornaveu i dirigida per Joaquim Candeias . KAFKA I LA NINA VIATGERA 2012. basada en la novel·la de Jordi Sierra i Fabra, direcció de C. Alberola i F. Bernués, coproduïda amb Tanttaka Teatroa i Eme2, MIDSUMMER 2013 de David Creig, direcció de Roberto Romei coproduïda amb Tantarantana Teatre i Tantakka Teatroa, FICCIÓ  2013 de C. Alberola i Pasqual Alapont, dirigida per C. Alberola;M’ESPERARÀS? 2014, de C. Alberola, dirigida per C. Alberola i Carles Sanjaime; L’ANEGUET LLEIG 2015, text de Ernest J. Sorrentino i C. Alberola, versió lliure del conte de Hans Christian Andersen, dirigida per C. Alberola, música i lletra Josep Zapater i Noèlia Pérez; TIC-TAC 2017, de C. Alberola, Rodolf Sirera i Pasqual Alapont, dirigida per C. Alberola, música i lletra Josep Zapater i Noèlia Pérez, PRESONERS 2020, de Pasqual Alapont, Chema Cardeña, Sònia Alejo, Begoña Tena, Patrícia Pardo i Rodolf Sirera, dirigida per C. Alberola; WATERLOO 2021, de Pasqual Alapont i C. Alberola, dirigida per C. Alberola;  128 BATECS PER MINUT 2021 de Patrícia Pardo, dirigida per Noèlia Pérez i i Maria Almudéver,música i lletra Josep Zapater i Noèlia Pérez; EL MOBLE 2023, de Yolanda García Serrano i Juan Carlos Rubio, dirigida per Rafael Calatayud, EL MÓN ESTÀ TRENCAT, PERÒ ES POT CAMINAR 2023, de Harkaitz Cano, dirigida per Fernando Bernués. REGALA’M ESTA NIT 2024, escrita i dirigida per Carles Alberola.

Història d'Albena Producccions

Diversos projectes

Treballs Audiovisuals: curtmetratge Palomitas estrenat en la filmoteca valenciana, 1996. I Olenska- 2002Al 2018 estrena el seu primer llargmetratge “M’esperaràs?” dirigit per Carles Alberola.

Amb Conta Conta Produccions produeix i realitza set sèries d’humor per a la televisió autonòmica valenciana Canal 9Autoindefinits al 2005, 2006, 2007. Maniàtics  al 2006, Socarrats  al 2007 i 2008, Per Nadal Torrons! al 2007 Evolució al 2008, Check-in hotel al 2009 i Unió Musical Da Capo al 2010.

Els darrers anys realitzen diverses sèries televisives en valencià, per À Punt Media (Els Biters junt a Homo Videns Produccions, Açò és un Destarifo, i La Forastera, junt a Nakamura Films). La darrera sèrie produïda per À Punt amb la participació de TV3 porta per títol Després de tu (1ª i 2ª temporada. 2022-2023).

Altres treballs

Altres treballs: com les coproduccions en teatre de 23 Centímetres 2000 amb Bitò Produccions, text de Carles Alberola i Roberto García amb la direcció de Josep Maria Mestres,  Al menos no es Navidad, de Carles Alberola, produït per Pentación, Mandíbula Afilada, de Carles Alberola, direcció de Paco Mir, amb Vania Produccions, Manos quietas, de Piti Español amb Marquite. O La Bella Helena de J. Offenbach, amb direcció de Josep Maria Mestres i produït per 3XTRES en Barcelona.

Direcció artística i producció de la Gala de la III edició dels Premis Max (SGAE-Fundació Autor) realitzada al Teatre de la Maestranza de Sevilla, l’any 2000 i retransmesa per La 2TVE. A l’any 2002 forma part en la V Gala dels Premis Max realitzats al Teatre Principal de València, per Dagoll Dagom, amb un fragment de l’espectacle Spot.

Gala de lliurament de “Premis Literaris Ciutat d’Alzira”, coordinada per Edicions Bromera (anys 2002, 2003, 2004, 2015) a més col·labora en la campanya per al foment de la lectura que esta editorial realitza anualment. ALBENA PRODUCCIONS és membre d’Escola valenciana.

Amb els espectacles produïts al llarg d’estos anys, la companyia ha realitzat temporada a les ciutat més importants de l’estat com Madrid, Barcelona, València, Alacant, Castelló, San Sebastián, Zaragoza, Palma de Mallorca, Bilbao, etc. També ha estat als Festivals, Mostres i Fires de Teatre entre les que cal destacar: Sitges Teatre Internacional, La Fira de Teatre de Tàrrega, la Mostra de Teatre d’Alcoi, la Fira de Teatre de Donostia, la Fira de Teatre de Huesca, el Festival Iberoamericano de Cádiz, la Feria de Teatro de Ribadavia, el Festival de Teatre Grec de Barcelona, La mostra de Autors Contemporanis d’Alacant, Festival d’estiu Sagunt a Escena … etc.

L’any 2003, Albena va ser soci fundador de Tornaveu, empresa dedicada a la gestió de cultura i espectacles, contemplant la producció de teatre, música i dansa, així com la distribució i la formació de professionals de la gestió mitjançant el programa Gescenic. Tornaveu també es va encarregar de la gestió del teatre municipal de l’Ajuntament de València al barri Cabanyal / Canyamelar, anomenat TEM (Teatre El Musical). La societat Tornaveu estava formada, a més de per Albena, pel Teatre Olympia, la Societat Studi oh! (que abans gestionava el teatre València Cinema), i els professionals Joan Carles Dauder i Ana Latras.

L’any 2005, Albena Produccions dirigeix i coordina el certamen Alzinema, setmana de cinema i literatura d’Alzira, per encàrrec de l’Ajuntament d’Alzira. Aquest certamen va tindre una primera edició al 2006, i la figura homenatjada va ser el director i realitzador de cinema,  Vicente Aranda.

Al 2008, I Gala de l’Audiovisual Valencià, al Palau de la Música de València.

Carles Alberola

Carles Alberola

Autor, director I actor

En el terreny audiovisual, en els últims anys ha fet diversos treballs produïts per *Albena *Produccions per a À Punt *Mèdia com «*Després del teu» una sèrie coproduïda al costat de *Minoria Absoluta per a À Punt *Mèdia i TV3 amb la participació d’IB3 (en rodatge, actualment), basada en una idea original del mateix Carles Alberola al costat de *Chon González. Anteriorment va participar com a actor i coordinador de guions en «*Açò *és un *destarifo».

En l’etapa de Canal 9 va participar al costat de *Conta *Conta *Produccions com a guionista, actor o director, en el programa de *sketches d’humor per a TV, *AUTOinDEFINITS , *Maniàtics, *Socarrats, *Check-*in hotel. Va coordinar els guions de la sèrie Va unir Musical da capo.

Toni Benavent

Toni Benavent

Productor i distribuïdor

Des de fa més de vint-i-cinc anys es dedica en exclusiva a la gestió, producció, promoció i distribució en arts escèniques. Al camp audiovisual i a la cultura en general.

Comença al món del teatre amateur amb La Colla Teatre, associació cultural de la que va ser president i un dels seus fundadors. En aquesta companyia des de 1975 fins al 1987, desenvolupa treballs d’actor, director, autor, escenògraf, productor i distribuïdor.

Des de finals dels anys 80 es dedica professionalment i en exclusiva a tasques de gestió, producció, promoció, distribució i management d’espectacles. A més de amb Carles Alberola, ha treballat amb directors com Carles Alfaro, Joaquin Hinojosa, Roberto García, Fernando Bernués, Magüi Mira, Alexander Herold, Joaquin Candeias, Roberto Romei, José A. Portillo, Laura Useleti i Carles Sanjaime.

Reconeixements

1995-2023

 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana, millor text teatral Currículum, 1995
 • Premi Interpretació Crítica de Barcelona a Carles Alberola per Currículum, 1996
 • Premi de l’Institut Interuniversitari de Filologia Catalana pel text, Per què moren els pares? 1997
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana, millor actriu a Cristina Plazas per Mandíbula Afilada, 1998
 • Premi al Millor Text Teatral en llengua catalana “Cavall Verd” per Mandíbula Afilada,1998
 • Premi de la Crítica Valenciana de Teatre, millor text per Mandíbula Afilada, 1998
 • Premi Cartelera Turia Millor Muntatge Teatral de la Comunitat Valenciana per Mandíbula Afilada, 1999
 • Premi de la Crítica Valenciana de Teatre a la millor concepció i realització plàstica per Joan, el Cendrós, 1999.
 • Premi de l’Associació Progressista de la Ribera al mèrit cultural 1999.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana al millor espectacle teatral al 2000 per Besos.
 • Premi de la Cartelera Turia al millor muntatge teatral al 2000 per Besos.
 • Premi “Jaume I” de l’Associació Bloc de Progrés per la utilització de la llengua en la trajectòria de la companyia 2000.
 • Premi de la Cartelera Levante a la millor companyia teatral valenciana 2000.
 • Premi Max de les Arts Escèniques al millor text en català 2000 per Besos.
 • Premi de l’associació d’escriptors valencians a la millor obra teatral per Besos, 2001.
 • Premi Ciutat d’Alberic a la millor contribució teatral 2001.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana a Pep Ricart per Novecento, el Pianista de l’Oceà, 2001
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana a la millor il·luminació per Novecento, el Pianista de l’Oceà,2001.
 • Premi de la Crítica Valenciana de teatre a la millor direcció a Carles Alberola i a la millor interpretació Carles Sanjaime per Paraules en Penombra 2001.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana a la millor direcció a Carles Alberola per Paraules en Penombra, 2002.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana al millor espectacle infantil  per Artefactes, 2004
 • Premi del Ministeri de Cultura al millor llibre infantil i juvenil editat al 2003. “Artefactos, o paseante anónimo encuentra un libro”, 2004.
 • Premi Crítica Valenciana de Teatre al millor espectacle infantil per Artefactes, 2004
 • Premi Cartelera Levante al millor programa de televisió, per Autoindefinits. 2005
 • Premi d’Onda Cero Radio “Valenciano en la Onda” a la millor companyia teatral. 2005
 • Premi Tirant a la millor sèrie televisiva de ficció per Autoindefints. 2006
 • Premi Crítica Valenciana de Teatre al millor text teatral de Carles Alberola per Al menos no es Navidad. 2006
 • Premi Crítica Valenciana de Teatre a la millor direcció a Carles Alberola  per Al menos no es Navidad. 2006
 • Premi Tirant a la millor actriu Cristina García, per la sèrie televisiva de ficció Maniàtics. 2008
 • Premi Tirant a la millor sèrie televisiva de ficció Maniàtics 2008.
 • Premi de Teatres de la Generalitat Valenciana a la millor versió, traducció o adaptació a Jerónimo Cornelles per Gosses. 2008
 • Premi Teatres de la Generalitat Valenciana al millor espectacle de teatre per Gosses. 2008
 • Premi del públic dels Premis Abril al millor espectacle de teatre  per Gosses. 2008
 • Premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de filologia valenciana a la comunicació i difusió cultural pel programa de televisió Autoindefinits. 2008
 • Cinc nominacions als premis Max com a millor empresa productora a nivell nacional.
 • Premi del Certamen Nacional de Teatre “Villa de Lerma”, al millor actor Chema Cardeña, per Perras. 2008
 • Premi del Certamen Nacional de Teatre “Villa de Lerma”, com Cia. finalista, per  Perras. 2008
 • Premi Berlanga per la normalització del valencià al programa Socarrats. 2008
 • Premi d’Escola Valenciana, Federació d’Asociacions per la Llengua,i  la normalització de l’ús del valencià en la producció de sèries televisives com Autoindefinits, Maniàtics, Socarrats i Evolució. 2009
 • Premi Tirant, a la millor sèrie de ficció televisiva per Socarrats, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2009
 • Premi Abril al millor espai escènic, per El museu del temps. 2009
 • Premi Palanca i Roca Ciutat d’Alzira al millor text teatral a Piti Español per Mans quietes!. 2009
 • Premi Tirant Avant a la millor sèrie de ficció televisiva per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Tirant Avant al millor muntatge a Vicente Ibáñez i Luis Gorbe, per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Tirant Avant a la millor actriu de repartiment, Cristina Fenollar, per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Tirant Avant  a la millor perruqueria, Laura Tur i Mª Ángeles Aguilar, per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi Tirant Avant als millors efectes especials, Luis Gorbe, per Check-in hotel, d’Albena Teatre i Conta Conta Produccions. 2010
 • Premi  Mostra de Cinema Valencià  a la Millor Sèrie de Televisió de Ficció per Unió Musical Da Capo. 2010
 • Premi Cartelera Levante a la millor sèrie de televisió per Unió Musical Da Capo. 2010
 • Premi Feten a la millor escenografia i il·luminació per Kafka i la nina viatgera, 2012.
 • Premi de la crítica d’escriptors valencians al millor text teatral per Que tinguem sort! 2012.
 • Premi Fundació Carolina Torres a la millor contribució/companyia teatral valenciana, Albena Teatre. 2013
 • Premi Literari Ciutat d’Alzira de Teatre Palanca i Roca, a Carles Alberola per M’esperaràs. 2013
 • Premi Cartelera Turia a la millor contribució teatral per Ficció. 2013
 • Homenatge Mostra Teatre Espanyol Autors Contemporanis Alacant, a Carles Alberola. 2014
 • Premi TOC de El Puig, al Millor Text teatral per Ficció. 2014
 • Premi Max al Millor Espectacle Musical per L’Aneguet lleig. 2016
 • Premi, L’altra mirada, al Festival de Curtmetratges XS de Puçol. 2017
 • Premi Literari Ciutat d’Alzira de Teatre Palanca i Roca, a Carles Alberola per “Perquè t’estime que si no…”. 2019
 • Premi AVETID d’OR a tota una trajectòria (25 anys) a Albena Teatre.2019.
 • Premi IVC (Institut Valencià de Cultura) al Millor Text, per Presoners. 2021
 • Premi Pont de Ferro de la Junta Local Fallera Alzira a la trajectòria professional. 2022.
 • Premi Fundació Bromera per al Foment de la lectura. 2022
 • Premi Narcís d’Honor AAPV a Carles Alberola per la seua trajectòria.2022
 • Premi Millor Actriu Audiovisual AAPV a Verònica Andrés per Després de tu. 2022
 • Premi del públic Sala Russafa a WATERLOO. 2023
 • Premi Jaume Damians, a WATERLOO (Mallorca). 2023
Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia - Financiado por la Unión Europea - NextGenerationEU
Skip to content